Giorgio Bassani: Gli occhiali d’oro (1958) – romaani tasa-arvosta ja hyväksymisestä

Kirjoittanut: RN

Giorgio Bassani oli italialainen kirjailija ja runoilija. Hän syntyi Bolognassa 4. maaliskuuta 1916 ja kuoli Roomassa 13. toukokuuta vuonna 2000. Hänen perheensä oli juutalainen ja alkujaan Ferrarasta. Nuorena Bassani oli kiinnostunut musiikista, mutta päätyi kuitenkin omistamaan elämänsä kirjallisuudelle. Hän opiskeli sitä Bolognan yliopistossa ja valmistui vuonna 1939. Vuonna 1940 ilmestyi hänen ensimmäinen romaaninsa, Una città di pianura (Muuan kaupunki tasangolla). Bassani opetti italiaa ja historiaa juutalaisessa koulussa.

Bassanista tuli laiton poliittinen aktivisti ja hän joutui vankilaan muutamiksi kuukausiksi vuonna 1943 syytettynä fasismin vastustamisesta. Vapauduttuaan Bassani meni naimisiin ja lähti Ferrarasta Roomaan, jossa hän vietti loppuelämänsä kirjailijana. Myös romaanissa on viittauksia fasismin aikaan ja sen vaikutukseen yhteiskunnassa, erityisesti vähemmistöjen elämässä.

Gli occhiali d’oro (Kultaiset silmälasit) kuuluu Bassanin kirjasarjaan Il romanzo di Ferrara (Ferraran romaani) ja on sarjan huomioiduin teos: sen pohjalta on tehty muun muassa Giuliano Montaldon ohjaama samanniminen elokuva. Kirjan tapahtumat sijoittuvat keskeisesti Ferrarasta Bolognaan kulkevaan junaan.

Kirjan kertoja on juutalainen kirjallisuuden opiskelija, jonka uskotaan viittaavan Bassaniin itseensä. Kirja kertoo Athos Fadigatista, joka on Ferrarassa työskentelevä taitava lääkäri. Hän on edistyksellinen ja hänen vastaanotollaan on välineitä, joista muut eivät ole kuulleetkaan. Fadigati on homoseksuaali, mutta hän yrittää salata sen. Kertoja on junassa opiskelijaystäviensä kanssa ja tapaa siellä Fadigatin. Siitä alkaa tarina, jossa keskeisinä henkilöinä ovat junassa tavanneet opiskelijat ja lääkäri. Kirja päättyy surullisesti monien tapahtumien kautta Athoksen kuolemaan, joka on suuri suru myös kirjan kertojalle.

Romaani oli melko helppolukuinen, vaikka juoni oli hieman monimutkainen. Kirjassa oli myös draamaa ja dramatiikkaa. Se käsittelee tärkeää asiaa, jonka kanssa nykyäänkin joudutaan taistelemaan. Tasa-arvo-kysymys koskettaa monia ja sen pitäisi olla jokaiselle ihmiselle itsestäänselvyys ja osa elämää. Niin ei kuitenkaan ole, ja useat tekevät radikaaleja ja lopullisia ratkaisuja tästä syystä. Kirja on läheisesti kosketuksessa yhteiskunnan ongelmiin. Toivon, että se on levittänyt tietoisuutta ja saanut ihmisiä pohtimaan asioita uudella tavalla.

RN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s